Wil je je woning opknappen? Je kunt het uitbesteden, maar het is natuurlijk leuker om er zelf mee aan de slag te gaan. Verschillende onderdelen aan je huis kun je prima zelf opknappen, of je er nu al ervaring mee hebt of nog niet. Waar we aan denken? Lees verder voor tips.

Inhoud van dit artikel

Tuin

De tuin is ideaal om zelf op te knappen. Zo kun je de tuin immers ook helemaal naar wens inrichten. Maak idealiter zelfs het tuinontwerp zelf. Onze tip: plaats veel groen in de tuin. Dit ziet er mooi uit en is ook nog eens goed voor de biodiversiteit en het klimaat. Dat niet alleen, je hebt minder last van wateroverlast en andere problemen in een groene tuin.

Het lukt ook als je geen groene vingers hebt. Er zijn genoeg makkelijke plantensoorten te vinden, denk aan een kant-en-klaar haag. Zo’n haag geeft na het planten meteen het gewenste resultaat, of het nu meer privacy of meer beschutting is. Je hoeft dus niet te wachten tot zo’n haag helemaal is volgroeid. Denk vooraf na over de ideale standplaats van een haag, evenals van ander groen in de tuin.

Je hebt veel soorten om uit te kiezen bij haagplanten kopen. Groot of klein, wintergroen of bladverliezend, en met bloemen, bessen of stekels: ga na wat de voorkeur heeft in jouw tuin. En richt in de tuin ook meteen een gezellige hoek in met tuinmeubilair, waar je in de lente en zomer heerlijk kunt vertoeven.

Badkamer

In veel woningen is een oude badkamer te vinden, die vaak helemaal niet naar wens is. Hoog tijd dus om deze ruimte te renoveren! Ook hier kun je (deels) zelf mee aan de slag gaan. Ingewikkelde zaken zoals de wateraansluiting kun je beter aan een professional overlaten. Maar wat je bijvoorbeeld wel zelf kunt doen, is het uitkiezen van het sanitair en het plaatsen van tegels en andere details.

Zorg dat het een mooi geheel vormt. Traditionele badkamers kennen vaak een vrij eentonige look, met witte tegels en sanitair. Daar kun je prima van afwijken. Ga bijvoorbeeld juist voor een badkamer met donkere of aardse kleuren, wat veel warmer oogt. Misschien kun je zelfs de hele badkamerindeling op de schop gooien, als deze op het moment niet naar wens is.

Keuken

Nog zo’n ideale ruimte om op te knappen: je keuken. Zeker als de keuken een ouderwetse stijl kent, of er oude apparaten in zitten. Ga in ieder geval voor energiezuinige opties, van koelkast tot vaatwasser. En richt je keuken in volgens een modernere stijl. Het kan zo zijn dat er ruimte is voor aanvullingen, denk aan een keukeneiland. Dat staat chic!

Of vervang traditionele keukenonderdelen voor stijlvolle opties. Zo maken keukenkastjes die boven het aanrechtblad hangen steeds vaker plaats voor stoere houten planken, waar je je servies of pannen op uitstalt. Op die manier creëer je meer sfeer in de keuken. Hoewel deze ruimte in huis vooral functioneel dient te zijn, mag je er ook echt wel een stuk stijl naar voren laten komen!

Algemene opknapbeurt

Hoewel we het hierboven over specifieke onderdelen en ruimtes hebben, zit het opknappen van de woning ‘m juist ook vaak in algemene zaken. Verf bijvoorbeeld in verschillende kamers de muren, of werk met behang. Vervang oude plinten voor nieuwe exemplaren. Plaats nieuwe deurklinken of -knoppen. Of werk aan het schilderwerk van de kozijnen. Ook raamdecoratie is een goed thema om je op te richten, evenals zonwering. We noemen zomaar wat ideeën – pak op wat verandering behoeft in of rondom jouw huis.

Door je woning op de knappen, aan de binnen- of buitenkant, is je huis (straks) weer meer naar wens! Natuurlijk moet je er tijd, moeite en energie in steken, maar het levert je veel op. Vergroot je wooncomfort en voel je trots op jouw stekkie!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>