In de afgelopen decennia is er een verschuiving opgetreden in de manier waarop we omgaan met overleden dierbaren. Waar vroeger begraven de norm was, zien we nu een groeiende populariteit van cremeren. Maar wat is eigenlijk de meest voorkomende methode van afscheid nemen in Nederland?

Volgens gegevens van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat het aantal crematies gestaag stijgt, terwijl het aantal begrafenissen daalt. In 2019 werden ongeveer 65% van alle overledenen gecremeerd, terwijl slechts 35% werd begraven. Deze trend heeft zich de afgelopen jaren voortgezet en zal naar verwachting ook doorgaan in 2023.

Praktische overweging?

Er zijn verschillende factoren die hebben bijgedragen aan deze verandering in voorkeur. Een belangrijke reden is dat crematies als meer praktisch worden gezien dan begrafenissen. Bij een crematie is er geen noodzaak voor een fysieke graflocatie. Op deze manier kunnen nabestaanden ervoor kiezen om de urn thuis te bewaren, te verstrooien op een speciale plek of te plaatsen in een urnengraf op een begraafplaats.

Dit geeft mensen flexibiliteit en de mogelijkheid om de overledene op een persoonlijke manier te herdenken. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten urnen te verkrijgen. Denk hierbij aan strakke vormen maar ook sierlijke vormen.

Ook zijn er verschillende materialen zoals metaal, keramiek, rvs en ga zo maar door. Bij de webshop assieraden-shop.nl vind je een ruim assortiment aan urnen. Ook hebben zij assieraden waarmee overleden dierbare dichtbij gehouden kunnen worden.

Zit er een prijsverschil in?

Ook speelt de kostenoverweging een grote rol. Over het algemeen zijn crematies goedkoper dan begrafenissen. Bij begrafenissen moeten er kosten worden gemaakt voor onder andere de grafsteen, het grafrecht en het onderhoud van het graf. Bij crematies zijn deze kosten vaak lager, maar dit kan variëren afhankelijk van individuele keuzes en voorkeuren.

Speelt religie een rol?

Een andere factor die heeft bijgedragen aan de toename van het aantal crematies is de verandering in religieuze opvattingen en praktijken. In Nederland neemt de secularisatie toe en daarmee ook het aantal mensen dat zich niet meer identificeert met een specifieke religie.

Traditioneel gezien waren begrafenissen vaak verbonden met religieuze rituelen en gebruiken, terwijl crematies als minder religieus werden beschouwd. Met de afname van religieus geïnspireerde uitvaarten neemt dus ook het aantal crematies toe. Hoewel cremeren steeds populairder wordt, betekent dit niet dat begraven volledig uit beeld verdwijnt.

Voor sommige mensen blijft begraven een belangrijke keuze vanwege culturele of persoonlijke redenen. Bovendien kunnen er regionale verschillen zijn, waarbij bepaalde regio’s nog steeds een voorkeur hebben voor traditionele begrafenisrituelen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>