Waar moet je op letten bij watersport achter je eigen boot?

Om te kunnen waterskiën of wakeboarden achter je eigen boot, zul je sneller dan 20 km/uur moeten gaan varen en dat mag alleen in zogenaamde snel vaargebieden. Wakeboarden is een kruising tussen surfen, waterskiën en snowboarden, waarbij je je, staand op een klein surfboard, door een boot laat voorttrekken en op de golven die de boot maakt (de wake) capriolen uitvoert.

Op andere vaargebieden geldt een maximale snelheid van 20 km per uur. Ook op snel vaargebieden is waterskiën of wakeboarden niet altijd toegestaan. Waar het is toegestaan, wordt dit specifiek aangegeven. Overtreding leidt tot een flinke boete! Verder worden er specifieke eisen gesteld als je deze sport beoefent.

Vaarbewijs
De schipper van een snelle motorboot moet een geldig vaarbewijs hebben. Voor de meeste binnenwateren volstaat het Klein Vaarbewijs deel 1. Voor de grote rijkswateren is het Klein Vaarbewijs deel 2 verplicht.

Registratiebewijs
Een registratiebewijs (Y-nummer) is verplicht voor snelle motorboten. Het registratiebewijs dient aangevraagd te worden bij de RDW in Veendam, via de website www.rdw.nl. Het registratiebewijs dient bij het varen aan boord te zijn. Het Y-nummer moet aan beide kanten van het vaartuig staan.
 
Eisen
Waterskiën en wakeboarden mag alleen in gebieden die voor deze sport zijn aangewezen. Tijdens het waterskiën moet, behalve de bestuurder van de boot, een tweede persoon van ten minste 15 jaar aan boord zijn, die voortdurend let op de skiër en de directe omgeving. Het waterskiën mag geen onveilige situaties of overlast voor anderen veroorzaken.

Vergelijkbaar
Veel sporters zijn aangesloten bij een vereniging en nemen les om de sport te kunnen uitoefenen. Zelfs jonge kinderen vanaf vier jaar kunnen deelnemen en onder begeleiding deze sport uitoefenen. Er bestaan naast wakeboarden andere vergelijkbare sporten zoals slalomski, shortboarden, springen, wakeskate en kneeboarden.

De laatst genoemde mogelijkheid is een leuke sport voor jong en oud. Je zit met je knieën op het board en bent dus veel lager op het water. Bij kneeboarden stuur je niet met je voeten maar met het lichaam. Het is over het algemeen gemakkelijker dan waterskiën of wakeboarden. Zorg wel voor goede spullen om deze sport veilig uit te oefenen. Watersportartikelen van Talamex staan bekend om de kwaliteit en veiligheid.