Er zijn verschillende vaste lasten waar je als huishouden mee te maken krijgt. Een zeer belangrijke kostenpost is het bedrag voor gas, water en licht wat je jaarlijks moet betalen. Dit kan een flink bedrag zijn en omwille van die reden is het dan ook aan te raden om altijd na te gaan of je kunt overstappen naar een andere energieleverancier.

Maar is overstappen verstandig? In de meeste gevallen wel, want er heersen veel mythes als het gaat om overstappen van energieleverancier, waardoor veel mensen het niet durven. Lees hieronder welke mythes dit zijn en of je dus wel of niet moet overstappen van energieleverancier.


Overstappen kost veel tijd en moeite?

Veel mensen zijn in de illusie dat het overstappen naar een andere energieleverancier zeer veel tijd en moeite kost. Dit is echter een grove misvatting, want doorgaans wordt dit zeer gemakkelijk voor je geregeld wanneer je gebruikt maakt van een energievergelijker. Je moet dan wel even naar de algemene voorwaarden kijken, maar doorgaans kun je gebruikmaken van een overstapservice. Deze nemen alles voor je uit handen.

Hierdoor hoef je zelf vrijwel niets te doen en dat is natuurlijk zeer voordelig, want dat is ook één van de redenen waarom mensen huiverig zijn om een nieuw energiecontract af te sluiten. Ze zijn doorgaans bang dat er iets mis gaat en dat ze met de gebakken peren zitten.

Boete?

Ook denken veel mensen dat ze een dikke boete krijgen wanneer ze overstappen van energieleverancier. Ook dit is in de meeste gevallen niet zo. Dit heeft er mee te maken of je een contract hebt van een bepaalde tijd of een onbepaalde tijd.

In de meeste gevallen kunnen er geen boetes worden verstrekt als je overstapt, zeker niet wanneer je bijvoorbeeld voor onbepaalde tijd ergens een contract hebt afgesloten.

Kijk dus eerst goed na of er überhaupt een boeteclausule in je contract staat. Als dat niet het geval is, kun je rustig overstappen, zonder risico’s.

Tijdelijk geen stroom?

Bij energie vergelijken, zijn mensen ook vaak huiverig dat ze tijdelijk geen stroom zullen hebben bij de overstap. Ze vergelijken dit doorgaans met het overstappen naar een andere internetprovider. In die gevallen is het namelijk wel eens zo dat het een tijdje kan duren, voordat je weer internet hebt.

Zeker wanneer je niet op tijd een nieuw contract heb afgesloten. Maar bij een energiecontract is dit gelukkig een administratief proces. Het is niet zo dat er veranderingen aan je energieafsluiting gaat plaatsvinden, dus daar hoef je dan ook niet bang voor te zijn.

Als je de overstap op tijd aanvraagt, is de overstap zeer gemakkelijk en hoef je niet bang te zijn voor eventuele problemen bij energie vergelijken.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>