Sta je op het punt een nieuwe auto of bedrijfswagen aan te schaffen? Dan sta je als autokoper voor een dilemma welke auto bij je past. Ga je voor een fonkelnieuw exemplaar of kies je vastberaden voor een occasion? Heb je kinderen en hoe groot moet de auto zijn? Benzine of diesel? Hybride of elektrisch? Het aantal afgelegde kilometers per jaar? Het zijn allemaal parameters die je keuze van een voertuig helpen bepalen. Niet alleen de looks en het prijskaartje bepalen met welke auto je gaat rijden. Een kleine leidraad helpt je een keuze maken.
Enkele criteria die je moet volgen om een auto te kopen
Hoe je het ook wendt of keert: een nieuwe auto of tweedehands auto kopen is altijd één van de belangrijkste beslissingen die iedereen in zijn leven meemaakt. Zo’n definitieve keuze maken is geen alledaagse gebeurtenis. Daar gaat wel heel wat denkwerk aan vooraf. Zo zal je moeten kijken welke criteria op je buckedlist moeten staan volgens je eigen persoonlijke wensen. Een auto om kinderen te vervoeren, het aantal vermogen, occasion of nieuw?
- Een tweedehands auto kopen of niet
De eerste vraagstelling die je in het vizier moet hebben is of je een occasion ziet zitten of eerder gaat voor een splinternieuwe wagen. Veel hangt uiteraard af van hoeveel budget je kan spenderen. Als je zorgeloos met fabrieksgarantie wil rondrijden, is de beslissing heel snel genomen. Dan staat een nieuwe auto buiten discussie. Maar de dag van vandaag heeft een occasion ook zijn pluspunten. Wagens tussen drie en vier jaar oud liggen op vlak van verkoopprijs een heel stuk lager dan de oorspronkelijke verkoopwaarde. Dat scheelt zich een hele slok op een borrel als je naar je persoonlijk budget moet kijken. Het is een ongeschreven vuistregel binnen de autowereld. Als je voor de eerste keer een auto aanschaft, kan je best een tweedehands auto kopen.
- Elektrische auto of klassieke brandstof
Een andere knoop die je zal moeten doorhakken is met welke brandstof je gaat rijden. Wie minder dan 12000 kilometer jaarlijks maakt, kiest best voor een wagen met benzine. Voor wie rondrijdt met een dieselwagen, zal jaarlijks al heel wat meer kilometers op de teller moeten maken. De hybride benzine modeltypes brengen lagere kosten met zich mee. Het prijskaartje van een elektrische wagen blijft een heikel punt en is (voorlopig) nog aan de hoge kant. Ook hangt veel af van de keuzebepaling welk traject wordt afgelegd. Wanneer je een wagen gebruikt voor woon-werkverkeer, dan lijkt een elektrische auto een goede optie. Op voorwaarde dat de prijs geen rol speelt.
- Hou de persoonlijke behoeften voor ogen
Als je nog kleine kinderen hebt, is een SUV de beste optie wanneer je een auto wil kopen. Ook de rijhoogte biedt een groot voordeel. Maar voor klussers zal de draagkracht een belangrijke rol vervullen. Hou rekening of de achterstoelen inklapbaar zijn.
Stel een verlanglijst op en test auto’s
Een tweedehands auto kopen of een nieuwe wagen maakt weinig uit. Als je een verlanglijst hebt samengesteld is het tijd om met de verkoper contact op te nemen en een testrit te maken. Een praktische hint. Als je van plan bent een auto te kopen voor het gezin, doe je best een testrit met de kinderen. Zij kunnen obstakels ontdekken waar jij nooit in de verste verte over zou hebben nagedacht.