Posted in  Lifestyle  on  augustus 5, 2021 by  San0 comments

Er zijn beroepen waarvoor je geen hoogtevrees moet hebben. Er wordt steeds hoger gebouwd, maar ook windturbines en elektriciteitsmasten hebben onderhoud nodig. Op al die hoge plekken die lastig te bereiken zijn, wordt gebruik gemaakt van rope access. Het werk wordt dan gedaan door een vakman in een harnas die met lijnen is beveiligd.

Training noodzakelijk

Voor sommige onderhoudsmensen, schoonmakers alledaags werk. Ze weten wat ze doen en veiligheidseisen zijn tot het hoogste niveau verplicht. Naast het technische werk zijn trainingen noodzakelijk om de industriele touwtechnieken goed en verantwoord te beheersen. Bij industrieel klimmen maak je gebruik van alpine technieken om jezelf te verplaatsen. Om dit te kunnen doen zijn er specifieke trainingen. De IRATA training is een gecertificeerde opleiding die verschillende niveaus kent.

Goed materiaal is veilig

Niet elk werk op hoogte is spectaculair, maar daar schuilt het gevaar. In feite is elk werk op hoogte risicovol ook bij werken op horizontale hoogten. Goed materiaal is een vereiste bij persoonlijke beschermmiddelen. PBM’s dienen aangeschaft te worden bij gecertificeerde bedrijven zoals Valbeveiligingkopen.nl. Het biedt een waarborg dat bij verschillende werksituaties de juiste beschermmiddelen worden aangeschaft. Dit geldt met name voor de ankerpunten, het type leeflijn, de positionering, maar ook voor valbeveiliging van gereedschap. Speciale gereedschapslijnen en verbindingsringen voorkomen dat gereedschap van hoogte vallen.

Positioneren

Positioneringslijnen bieden geen valbescherming, maar zijn bedoeld om te voorkomen dat iemand kan vallen. De lijn is verankerd en zodanig afgesteld dat iemand niet over een rand kan komen. In feite wordt het werkgebied begrensd. Afhankelijk van het werk wordt de lijn bevestigd aan een volledig harnas of een zitgordel. Positioneringslijnen worden gebruikt bij zogeheten kritische of gevaarlijke zones. De beveiliging wordt toegepast als het twee meter of minder van een rand is. Een veilige werksituatie is bij minimaal vier meter afstand.

Werken op hoogte leidt nog steeds tot vele ongevallen. Het komt het meest voor door vallen van steigers, trappen en daken. Verlies van evenwicht maar vooral door onvoldoende beveiliging. Ook verkeerd gebruik van middelen is dikwijls de oorzaak van letsel.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>