Waar je rekening mee moet houden als je nieuwe werkhandschoenen zoekt

Lekker klussen en verbouwen, daar houd je van. En de tuin vrijmaken van brandnetels en doornige struiken. Op je werk ben je veel bezig met slopen en het opruimen van chemische goedjes. Kortom, je bent veel met je handen bezig en dan ook nog eens regelmatig met gevaarlijk dingen in de weer.

Voor al die uiteenlopende werkzaamheden zijn er verschillende handschoenen verkrijgbaar. Duidelijk dat je ze nodig hebt, maar soms is het wel eens lastig om te kiezen welke je nu precies moet hebben. Er bestaan gelukkig wel duidelijke afspraken zo dat je kunt weten welke handschoen voor welk werk gebruikt kan worden. Duidelijke normeringen die het kiezen van de juiste werkhandschoenen makkelijk maakt.

Normering

Je moet jezelf goed beschermen als je met gevaarlijke producten of gereedschappen aan het werk bent. Dat doe je onder andere met goede werkhandschoenen. Volgens de normering zijn werkhandschoenen in bepaalde categorieën onderverdeeld:

  • Algemeen
  • Hittebestendig
  • Koudebestendig
  • Snijbestendig
  • Olie- en chemischbestendig
  • Lashandschoenen
  • Food
  • Wegwerp
  • Waterdicht

EN
Verder bestaan er de normeringen EN374, EN388, EN420, EN421, EN511 en de EC voedingsrichtlijn. Het is dus belangrijk om te weten wat voor werkzaamheden je gaat doen en welke categorie of normering daar bij hoort. De dunne en flexibele handschoenen die je gebruikt wanneer je aan het monteren bent zijn heel anders dan de snijbestendige maliënkolder handschoenen van roestvrij staal die je gebruikt in de slagerij. Ook de tuin werkhandschoenen zijn weer anders dan de latex handschoenen die het voedselveilige keurmerk hebben. De EN374 norm is bepalend voor oliebestendige en chemiebestendige werkhandschoenen. Als je deze handschoenen aantrekt ben je goed beschermd tegen chemicaliën en micro-organismen. Een subnormering geeft een steeds langere doorbraaktijd van minimaal 30 minuten aan. De visboer in de kar aan het strand heeft hittebestendige ovenhandschoenen naast zich liggen voor als hij met de visbakpan aan de gang gaat. Die handschoenen zijn tot 250 graden Celsius hittebestendig. Zo zie je dat voor elke toepassing andere soorten werkhandschoenen nodig zijn. Let er op dat je de juiste kiest en niet met een dunne wegwerp schoonmaakhandschoen een gloeiend hete oliepan van het vuur haalt.