Posted in  Home & Living  on  mei 17, 2020 by  San0 comments

Het kweken van wietplantjes, hoe werkt dat eigenlijk? Het is een vraag die we op Menlife ontzettend vaak voorbij zien komen en het lijkt een onderwerp te zijn waar veel mensen graag meer over te weten te komen.

Om die reden leek het ons een goed idee om een klein stappenplan te schrijven waarin we je precies uitleggen hoe het proces van wiet kweken eruit ziet.

In dit artikel ontdek je verschillende fases van het kweken van wietzaadjes. We beginnen bij het ontkiemen en eindigen bij het oogsten en drogen van de bladeren.

Lees gauw verder om alles over het proces van wietzaadjes kweken te ontdekken.

1.Ontkiemen

Wanneer jij voor het eerst wietzaadjes hebt gekocht heb je waarschijnlijk geen flauw benul waar je mee moet beginnen. Begrijpelijk aangezien het kweken van wiet best een complex proces is.

Wanneer jij wietzaadjes hebt zal je deze zaadjes eerst moeten laten ontkiemen. Het ontkiemen van het wietzaadje kan je zien als het begin van het kweken.

Je kunt de zaadjes op veel verschillende manieren ontkiemen echter zijn er twee manieren die het meest gebruikt worden.

Allereerst kun je de zaadjes ontkiemen in een bekertje met water. Dit is veruit de makkelijkste manier om je zaadjes te ontkiemen aangezien je alleen glas of beker met water nodig hebt. Na dat de zaadjes een paar dagen in het water heeft gezeten zal het zaadje open springen. Dit kun je gemakkelijk zien aangezien het witte wortelpuntje tevoorschijn komt.

Je kan er ook voor kiezen om de zaadjes te ontkiemen door gebruik te maken van twee vochtige keukenparpiertjes. Het idee blijft het zelfde, laat de wietzaadjes een aantal dagen tussen het vochtige papier zitten en deze zullen vanzelf openspringen.

2. Groeien

De volgende fase in het kweken van de wietzaadjes is het groei proces. Wist je bijvoorbeeld dat een wietplant alleen groeit wanneer deze minimaal 18 uur licht per dag krijgt?

En dat een wietplant in bloei zal gaan wanneer ze slechts 12 uur licht krijgen. Als je van plan bent binnen te gaan kweken is het natuurlijk super makkelijk om dit licht na te bootsen door middel van lampen.

Kies je er echter voor om buiten te kweken dan is dit al een stug lastiger. Als je van plan bent buiten te gaan kweken zouden we je aanraden om in mei te beginnen, dit omdat in deze maand de nachtvorst vaak over is.

Het planten van het wietzaadje is niet zo lastig. Deze plaats je met het witte wortelpunt naar beneden en niet dieper dan 1 centimeter in de grond. Het is net als bij elke plant uiteraard belangrijk dat je aarde waarin het zaadje zit vochtig houdt.

3.Bloeien

Goed, we hebben nu de ontkiem fase en de groei fase achter de rug. Tijd om door te gaan naar de belangrijkste fase van allemaal: de bloeifase. Tijdens de bloeifase wil je eigenlijk dat er niks mis gaat, denk hierbij aan insecten of schimmels.

Dit kan er namelijk voor zorgen dat je complete oogst te niet gedaan wordt. Vaak duurt een bloeiperiode zo’n 7 tot 12 weken. Je herkent het begin van de bloeifase doordat er lange witte bloeiharen aan de plant verschijnen. Wanneer je plant zich in deze fase bevindt heeft hij ook geen meststoffen meer nodig.

4.Oogsten

Op naar de leukste fase van het droogproces: het oogsten! Dit kan echter soms nog wel eens lastig zijn. Het is namelijk best een klus om het blad netjes van de plant af te krijgen.

Je kunt de plant gaan oogsten als zo’n 80% van de witte bloeiharen bruin geworden. Hierbij zouden we je aan willen raden om tak voor tak van je plant te gaan knippen, dit werkt vaak het beste.

5.Drogen

Dan zijn we alweer aangekomen bij de laatste fase van het proces: het drogen! Zodra de bladen verwijderd zijn kun je de takken het best ondersteboven hangen op een donkere droge plaats. Hierbij is het van belang dat er voldoende doorstroming is van verse lucht.

Ook is het essentieel dat de luchtvochtigheid niet te hoog is, als dit wel het geval is kan er rot ontstaan. Wanneer je de planten laat drogen op kamertemperatuur dan is het vaak zo dat de wiet na ongeveer 3 weken droog is. Je kunt gemakkelijk zien wanneer de wiet goed genoeg is opgedroogd, als dit het geval is kun je de kleine takjes namelijk makkelijk in twee stukjes knakken.

Dat was hem dan ons artikel over het kweken van wietzaadjes. Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus nog best wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Toch is het kweken van wietzaadjes in de essentie helemaal niet zo lastig als het lijkt. De beste tip die we je kunnen geven is het gewoon te proberen!

Uiteraard zul je altijd tegen dingen aan lopen wanneer je iets voor de eerste keer doet maar dat is logisch. Ga daarom gewoon aan de slag en zie gaandeweg wel of het werkt of niet!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>