De lekkerste wijnen bij een vleesgerecht

Een mals stuk biefstuk, ribs van de barbecue, buikspek of een mooie grote steak. Er is genoeg keuze wanneer je de slager binnenstapt. Zo’n goed bereid stuk vlees komt natuurlijk helemaal tot z’n recht met een goed glas bier of wijn ernaast. Nu kan het, vooral met wijn, nog wel een dingetje zijn om de juiste fles te kiezen.

Wijn bij wild

Het wildseizoen staat voor de deur en dus kunnen liefhebbers van wild niet wachten totdat het zo ver is. Officieel vindt het wildseizoen plaats in de maanden oktober, november en december en wordt er in die periode vooral op kleinwild gejaagd. Het seizoen voor herten en wilde zwijnen begint al eerder en loopt door tot maart. Maar wat drink je dan bij een stuk wild? Hertenvlees is krachtig en kan wel een stevige wijn op basis van Syrah hebben of een goed glas rode Bordeaux. Voor bij een stuk konijn kun je het best Beaujolais wijn kopen of een lichte Pinot Noir. Fazant doet het goed met een rode Bourgogne of Bordeaux en bij duif past een goed glas rode Toscaanse wijn. 

Wijn bij biefstuk

Bij het populaire vlees van het rund passen rode wijnen ook erg goed. Echt genieten wordt het om bij een biefstuk een glas Malbec, Shiraz, Bordeaux of een rode wijn uit het Italiaanse Toscane te serveren. De Italiaanse rode wijnen uit die streek hebben vaak wel een lekkere bite om met een goed stuk vlees in gevecht te gaan.

Wijn bij varkensvlees

Bij varkensvlees passen zowel veel rode als witte wijnen. Er is genoeg te kiezen, zo passen witte wijnen van Riesling, Chenin Blanc, Viognier of Chardonnay. Maar is ook een witte Rhône blend van Marsanne en Roussanne geen verkeerde keuze. De rode toppers variëren van een Tempranillo uit Rioja of Ribera del Duero tot Zuid-Afrikaanse Syrah of Pinotage.

Wijn bij de barbecue

Op de barbecue wordt van alles gelegd en het ene stuk vlees wordt nog uitbundiger gemarineerd dan het andere stuk. En dat allemaal met die extra smaaksensatie van doorrookt vlees. Het is dan wel zo fijn om een allemansvriend te kiezen die een beetje met al dat barbecue geweld mee kan komen. Rode wijnen uit de zuidelijke Rhône zijn lekker kruidig en gebaseerd op de druiven Syrah, Grenache en Mourvèdre. Dit type wijn past uitstekend. Gooi je vooral wat hamburgers op het rooster en ga je gezellig borrelen met vrienden, dan is een Merlot wijn een uitstekende keuze. Niet te zwaar en niet te licht.