Nu de horeca al een tijd gesloten is, hebben we opnieuw ontdekt hoe fijn het is om thuis met vrienden te tafelen. Ga de volgende mannenavond eens een stapje verder en stel voor een wijnproeverij te doen. Leerzaam, leuk én lekker! Wedden dat iedereen daarvoor te porren is? 

Wil je jouw tafelgenoten verrassen? Laat hen kennismaken met witte wijnen uit de Nieuwe Wereld. Kies ervoor om Californische wijn te kopen en ga daarnaast voor een selectie Nieuw-Zeelandse wijn. Californische Chardonnays en Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blancs zijn beroemd, dus leuk om die naast elkaar te proeven. Ook rode wijn proeven? Een Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland of een Californische Zinfandel zijn een leuke toevoeging. En, vergeet niet onderstaande weetjes voor te lezen om tijdens de proeverij beslagen ten ijs te komen. 

Nieuwe en Oude Wereld 

Nieuwe Wereld? In de wijnwereld wordt wel gesproken over de Oude en de Nieuwe Wereld. Kort gezegd, de Oude Wereld omvat Europese wijnlanden, de Nieuwe Wereld wijnlanden buiten Europa, zoals Californië, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. Het gaat hierbij niet alleen over hoe ver de geschiedenis van het wijn maken teruggaat, het duidt vooral een verschil in cultuur en smaak. Wijnhuizen buiten Europa zijn bijvoorbeeld vaak minder gebonden aan tradities en regelgeving, zoals dat wel het geval is in klassieke wijnlanden als Frankrijk en Italië. Dat geeft wijnmakers meer ruimte om te experimenteren en dat uit zich in smaak en geur. 

Zonnige wijnen uit zonnig Californië 

Er wordt niet vaak gesproken over Amerikaanse wijn, daarentegen wel vaak over Californische wijn. Dat is niet zo gek, ruim 90% van de wijnen die in Amerika gemaakt wordt, komt uit deze zonnige staat. Ga je Californische wijn kopen? Kies dan in ieder geval een Chardonnay. Californische Chardonnays zijn vaak uit duizenden te herkennen. Vol en zacht met duidelijke tonen van hout en vanille zijn typische kenmerken voor deze witte wijnen. 

Fris wit uit Nieuw-Zeeland 

Waar Californië bekend is van Chardonnays, is het wijn van de Sauvignon Blanc-druif die het imago van Nieuw-Zeeland als wijnland bepaalt. Vooral de Sauvignon Blancs uit de belangrijkste en grootste wijnstreek van het land, Marlborough, behoren tot de beste ter wereld. Best knap, als je je bedenkt dat de druif oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Kenmerken van deze Nieuw-Zeelandse wijn zijn de stuivende frisheid, de duidelijke aanwezigheid van tropische vruchten in smaak en geur, en uitgesproken mineraliteit door de invloed van de bodem waarin de stokken groeien.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>