Wil je je woning verbouwen? Daar komt natuurlijk een heleboel bij kijken. Of je nu de binnenkant of de buitenkant van de woning aanpakt, ga op de juiste manier te werk. In dit artikel lees je vijf basistips, voor als je nog aan het begin van de verbouwingsplannen staat.
Inhoud van dit artikel
Subsidies
Voor verschillende onderdelen van een verbouwing kun je subsidies aanvragen. Toch is lang niet iedereen hiervan op de hoogte. Dat is jammer, want zo loop je namelijk geld mis! Zoek daarom uit of je recht hebt op bepaalde subsidies. Je kunt de verbouwing zelfs zo insteken, dat je hier gebruik van kunt maken. Zo zijn er in het thema duurzaamheid verschillende subsidies. Maak gebruik van subsidies voor isolatie, om een goed voorbeeld te noemen. Ook voor een warmtepompboiler kun je subsidie krijgen. Denk aan een warmtepompboiler 200 liter, als duurzame oplossing voor warm tapwater. Het is een goede basisstap om dergelijke subsidies uit te pluizen.
Energiezuinige keuzes
We noemen het hierboven al: duurzaamheid is een belangrijk thema bij een verbouwing. Dit speelt dan ook een steeds grotere rol. Maak verschillende energiezuinige keuzes. Zo zijn er veel energiezuinige apparaten te vinden, om in de woning te gebruiken. Misschien ben je op zoek naar een nieuwe elektrische boiler, wat je goed kunt aanpakken bij een verbouwing. Er zijn verschillende boilers om uit te kiezen. Denk aan een anti-kalk boiler, indirect gestookte boiler, horizontale boiler of keukenboiler. Of kies voor een energiezuinige warmtepompboiler, ideaal voor duurzame huizen. Op die manier kun je voor allerlei benodigde apparaten een energiezuinige variant kiezen. Daarnaast zorgt isolatie van de woning dat het energielabel verbetert. Zo hoef je ’s winters bijvoorbeeld veel minder hard te stoken in een goed geïsoleerde woning. Dat maakt het de investering al gauw waard, in de vorm van vloer-, muur- of dakisolatie.
Professionals
Het ligt een beetje aan het type verbouwing, maar doorgaans is het een slimme keuze om (een deel van) de werkzaamheden door professionals te laten doen. Ga op zoek naar een aannemer en gespecialiseerde vakmensen. Zeker de ingewikkelde onderdelen kun je uit handen geven, zoals de elektriciteit of het loodgieterswerk. Bij de toegankelijkere onderdelen kun je misschien zelf bijspringen, als dit je wens is. Help bijvoorbeeld bij de plaatsing van een nieuwe keuken. Of richt je op het schilderwerk en de andere afwerkingen.
Voldoende tijd
Het lijkt een inkoppertje, maar toch lopen veel mensen er tegenaan bij een verbouwing: trek er voldoende tijd voor uit. Een verbouwing loopt vrijwel altijd uit. Hier moet dus ruimte voor zijn in je planning. Ga je tijdens de verbouwing op een andere locatie wonen? Dan is dit al helemaal belangrijk. Huur de andere ruimte bijvoorbeeld net wat langer dan de geschatte verbouwperiode, om te voorkomen dat je terug moet verhuizen naar een woning die nog volop in verbouwing is.
Budget
Tot slot: denk goed na over het budget. Natuurlijk wil je uitpakken met de verbouwing en het liefst meteen alles aanpakken, maar je moet wel realistisch blijven. De kans is immers groot dat je niet al je dromen kunt verwezenlijken. Maak hierin de juiste keuzes. Wat heeft prioriteit? En wat kun je juist op een later moment nog eens aanpakken? Bedenk ook of je de verbouwing met eigen spaargeld bekostigt, of dat je geld wilt lenen. De kosten voor een verbouwing kunnen flink oplopen, zeker als er sprake is van vertraging of onverwachte ontdekkingen in de woning. Het is dus tevens noodzakelijk om hier een buffer voor te hebben. Reken grondig uit wat je voor de verbouwing over hebt en wat je hiervoor allemaal kunt aanpassen aan het huis. Een financieel expert kan je hierbij helpen, als je er zelf niet goed uitkomt.
Leid de verbouwing in goede banen, met de bovenstaande tips. Op die manier verloopt het allemaal zo soepel mogelijk – daar heb je uiteraard baat bij.