Zakelijk rijden? Hier moet je op letten

Vrijwel iedereen die een onderneming heeft of ergens werkt waar vaak kilometers gemaakt moeten worden kent het wel, zakelijk rijden. In principe is iedere kilometer die je rijdt voor je werk of dus voor je onderneming zakelijk. Dit betekent dat je veel kosten mag afschrijven, waaronder je zakelijke autoverzekering.

Er wordt echter wel een onderscheidt gemaakt tussen een privéauto en een zakelijke auto. Wanneer je zakelijk gaat rijden zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.


Leasen of kopen?

Het ene bedrijf vindt kopen handiger en de ander gaat toch liever voor leasen. In principe hebben zowel leaseauto’s als koopauto’s allebei hun voordelen. Wanneer je ervoor kiest een auto te kopen, is deze auto nadat de aankoop is bevestigd ook daadwerkelijk van jou. Wanneer je een auto gaat leasen, is de auto niet van jou.

De auto blijft namelijk van het bedrijf dat de auto aan jou geeft. Een van de grote voordelen wanneer je als bedrijf een auto gaat leasen is dan ook dat onderhoudskosten in veel gevallen niet voor jouw rekening zijn. Onderhoudskosten zitten namelijk al in de leaseprijs, net als de verzekeringskosten en het bedrag van het leasen.

Wanneer je een auto koopt zijn de onderhoudskosten echter wel voor jezelf. Zakelijk gezien kan het leasen van een auto handiger zijn, ook omdat je niet in een keer een hoog bedrag hoeft te betalen. Je betaalt enkel een totaal bedrag per maand aan 1 partij.

Als bedrijf zijnde is het overigens handig om te weten hoeveel je standaard per maand kwijt bent.

Leasen kan aantrekkelijk zijn en omdat je de kosten over een groot aantal maanden verspreid kan je vaak een auto kiezen in een iets luxer segment.

Autoverzekering

Als je een autoverzekering zakelijk gaat afsluiten, heb je de keuze uit een WA verzekering, een WA+ verzekering of een all-risk verzekering. Wat voor verzekering je afsluit is afhankelijk van je eigen wensen.

Als je met een bedrijfsauto vaak op plekken komt waar het risico groot is dat je auto iets overkomt, of als je bijvoorbeeld vaak zakelijke kilometers gaat laten rijden aan personeelsleden die nog niet al te lang hun rijbewijs hebben, kan een all-risk verzekering een goede optie zijn.

Stel je voor dat je je met je bedrijfsauto enkel wilt dekken tegen schade die je aan anderen en aan spullen van anderen aanricht, dan is WA in principe al voldoende. WA+ wordt overigens behoorlijk vaak gekozen als zakelijke autoverzekering zzp.

Ook is het handig om te kijken watvoor auto de zakelijk auto is. Als dit een behoorlijk nieuwe en dure auto is, is een duurdere autoverzekering zakelijk zoals all-risk een aanrader.

Reclamestickers zakelijke auto

Veel bedrijven kiezen ervoor om op de zakelijke auto stickers te plakken met als doel hiermee reclame te maken. Dit kan in sommige gevallen werken, maar in andere gevallen ook weer niet.

Als jouw doel het krijgen van meer klanten is en je bijvoorbeeld enkel een sticker van je logo op je zakelijke auto plakt, zal dit niet direct effect hebben. Wanneer je je logo erop plakt met een tekst erbij die kort en krachtig is, maar wel vertelt watvoor diensten of producten het bedrijf levert, kan dit wel effect hebben.

Als het doel enkel het vergroten van de naamsbekendheid is kan een sticker van het logo wel voldoende zijn.