6 Zanzibar vakantie tips; maak je reis onvergetelijk

Heb jij wel eens aan een vakantie naar Zanzibar gedacht? Dit fantastische eiland aan de oostkust van Afrika is namelijk een verborgen pareltje en zeker de moeite waard.

Zanzibar wordt ook wel Unguja genoemd, samen met het nabijgelegen eiland Pemba vormt het eiland de semiautonome staat Zanzibar. De eilanden Zanzibar, Pemba en Mafia staan ook bekend als de Specerijeneilanden.

In dit artikel ontdek je 6 tips om je vakantie naar Zanzibar onvergetelijk te maken!


1. Bezoek de petite-eilanden bij Unguja

Zanzibar eiland

Deze eilanden zijn bereikbaar met een korte vlucht of per boot. Chapwanu Island ligt bijvoorbeeld zo dichtbij dat je het gemakkelijk in een dag vanuit Stone Town kunt bereiken. Het is een modieus privéresort met een prachtig strand, een restaurant en een gevarieerd ecosysteem van zeesterren, krabben en vleermuizen.

Changuu Island, ook wel bekend als Prison Island, is een van de vele paradoxale plaatsen waar Zanzibar rijk aan is. Het is zowel een prachtig strandresort als een stukje trieste geschiedenis. Het was niet alleen een gevangenis, maar ook een quarantainestation en een voormalig detentiecentrum voor rebellenslaven.

2. Vlieg naar Dar es Salaam

Dar es salaam

Vlieg naar Dar es Salaam en verblijf er op zijn minst een dag en dan bij voorkeur in het glanzende Hyatt Regency hotel. Dar is een levendige stad met een toerist-vriendelijk nachtleven en levendige stranden, die echt de moeite waard is om te bezoeken.

3. Huur een auto

Auto Tanzania

Om het eiland goed te kunnen bezichtigen, moet je rondreizen en het nemen van taxi’s is prijzig. Om het beste van Zanzibar volledig te kunnen ervaren, wil je dus zoveel mogelijk zien van het land.

Dit kan je het beste doen door een auto te huren waardoor je een goede manier hebt om jezelf te verplaatsen. Ga bijvoorbeeld enkele dagen in Stone Town chillen en enkele dagen in één van strandgebieden van het eiland, zoals bijvoorbeeld Kizimkazi of Nungwi.

4. Neem NIET de veerboot van het vasteland naar Zanzibar

veerboot tanzania

Het is veel sneller en betrouwbaarder om een dienst van een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij zoals bijvoorbeeld Coastal Aviation te boeken, die meerdere vluchten per dag uitvoert.

5. Geniet van culturele activiteiten

Plan je reis rond een van de vele festivals, die op de kalender van Zanzibar staan. Het International Film Festival (juli) belicht de Afrikaanse film. Het Sauti Za Busara-festival (februari) biedt een podium voor Oost-Afrikaanse en Europese acts en het Jahazi literaire en jazzfestival (september) biedt jazzconcerten in de open lucht, poëzievoordrachten en open microfoons.

6. Geniet van het eten op straat!

Met de hand gemaakt chapattibrood, samosa’s, gegrilde zeevruchten – deze lokale gerechtjes zijn net zo veilig en heerlijk als de gerechten uit de beste restaurantkeukens. En vergeet vooral ook niet om het meest unieke streetfood te proberen: de Zanzibar-pizza, die gemaakt is van chapattibrood.