Zelf bier brouwen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een handvol betaalbare apparatuur en de juiste ingrediënten kun je eenvoudig je eerste brouwsel maken en indruk maken op je vrienden! In dit artikel lees je hoe je stap voor stap zelf bier kan brouwen.

Tijdlijn

Het brouwen van bier van moutextract is niet veel werk, maar het wachten duurt wel lang. Het brouwproces bestaat uit verschillende fasen en duurt van begin tot eind ongeveer vier weken.

Brouwfasen

Zelf bierbrouwen bestaat uit drie fasen:

1. Wort maken

De eerste fase is het maken van wort. Vervolgens wordt het bier gefermenteerd en uiteindelijk wordt deze verpakt. Het maken van wort is voor de bierbrouwer de meest intensieve fase omdat je in deze fase de smaak van het bier bepaalt. Wort is gemaakt van vergistbare suikers uit mout die gemengd worden met de smaak en antioxiderende eigenschappen van hop.

2. Fermenteren

Door speciale gist toe te voegen, wordt de suiker in het mengsel omgezet in koolstofdioxide en ethanol. De gist doet al het werk, dus voor de brouwer is deze fase enkel een kwestie van wachten. De fermentatiefase duurt 14 dagen.

3. Verpakken

Zelfgemaakt bier kan het beste in flessen of fusten verpakt worden. Voordat je het bier in afzonderlijke flessen giet, voeg je een kleine hoeveelheid suiker toe. De extra suiker voedt de gist en veroorzaakt de bubbels in het bier.

De belangrijkste ingrediënten

De hoofdingrediënten die je nodig hebt voor zelf bierbrouwen zijn water, vergistbare suiker, hop en gist. Om het perfecte bier te brouwen moet elk van deze ingrediënten op bepaalde wijze gekookt worden. Het is belangrijk om te begrijpen hoe elk ingrediënt reageert op de andere ingrediënten als je zelf bier gaat brouwen:

Water

Smaakt het kraanwater bij jou thuis prima? Dan kun je dit gerust gebruiken voor het bierbrouwen. Gebruik anders water uit flessen. Zorg er wel voor dat je het water eerst kookt zodat chloor en andere chemicaliën verdampt worden. Voordat je het bier gaat brouwen moet het water afgekoeld zijn.

Gemoute gerst

Ben je een beginnende brouwer? Koop dan kant-en-klare gerst, moutsiroop of moutextract. Ervaren brouwers mouten het graan opnieuw, dit is echter een ingewikkeld en gevoelig proces.

Hop

Hop is een bloem die zorgt voor de juiste balans tussen de bittere en zoete smaak van bier.

Gist

Gebruik speciaal biergist voor het brouwen van bier. Het soort gist dat je gebruikt tijdens het brouwproces bepaalt of je lagers of ales krijgt. Lagers zijn goudkleurige, lichte brouwsels die knapperig smaken. Ales zijn donkerder en hebben een hoger alcoholpercentage.

Ingrediënten en apparatuur

Tijdens de brouwfasen heb je de volgende ingrediënten en apparatuur nodig:

Fase 1. Wort brouwen

7,5 liter water
3kg moutsiroop
100g hop
Ijsblokjes
Grote waterkoker
Lange metalen lepel

Fase 2. Fermentatie

3,75 liter koud water
1 pakje biergist
Grote trechter
Een fermentatievat van ca. 7,5 liter (vat met een deksel of tuit)
Luchtsluis

3. Verpakken

400g kristalsuiker
1 kopje water
Bottelemmer van 7,5 liter
Siliconen drankslang
Sifon en rekstok
40 bruine glazen draaitop flessen

Methode

Volg de volgende stappen in elke brouwfase om je eerste bier te maken:

1. Wort brouwen

Breng 7,5 liter water aan de kook. Voeg het moutextract stap voor stap toe en blijf constant roeren.
Wanneer alle siroop is doorgeroerd voeg je 100g hop toe en kook je het mengsel 55 minuten. Zet het vuur laag en roer met de metalen lepel. Voeg nu de resterende hop toe en kook nog eens vijf minuten. Haal de ketel van het fornuis en zet deze in een ijsbad in de gootsteen.

2. Fermentatie

Giet het pakje gist in een kopje water op kamertemperatuur. Giet 11 liter koud water in de vergister. Vervolgens giet je de afgekoelde wort met een trechter in de vergister, en roer goed door. Strooi de gist over het oppervlak van het mengsel en doe de deksel er op. Maak een mengsel van ontsmettingsmiddel en water en vul de luchtsluis hiermee. Plaats de luchtsluis in de stop en bewaar de vergister op een donkere plek. Na ongeveer 14 dagen is het bier klaar om verpakt te worden.

Lees tip: Je eigen bar maken?

3. Verpakken

Week de flessen, de bottelemmer, de sifon en de rekstok in een ontsmettingsoplossing gedurende een uur. Kook een kopje water, voeg hier de suiker aan toe en kook nog eens vijf minuten. Giet dit vervolgens in de bottelemmer.

Wanneer de flessen gevuld zijn laat je het bier nog eens 14 dagen hergisten. Haal het uit de koelkast en geniet er van! Het beste kun je zelfgemaakt bier binnen een maand consumeren.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>