Posted in  Career, Finance, Lifestyle  on  maart 13, 2021 by  San0 comments

Wanner je als zelfstandige je financiële en fiscale zaken goed wilt regelen, kun je dat tegenwoordig prima zelf doen. Natuurlijk kun je een boekhouder inschakelen, maar dat kost – zeker als je startend ondernemer bent – flink wat geld.

Geld dat je gewoon in je zak kunt houden door jezelf de basisvaardigheden van boekhouden aan te leren. In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten en beste tips als je je eigen boekhouding wilt gaan doen!


Gebruik goede software

Tegenwoordig zijn er tal van goede en overzichtelijke boekhoudkundige programma’s die je helpen om jouw administratie veilig online te regelen. Zo heb je altijd een actueel en correct inzicht in jouw uitgaven en inkomsten. Om goed te starten is hier een overzicht van de beste boekhoud programma’s. Digitaal jouw boekhouding doen is gewoon toegestaan en scheelt je een hoop papierwerk, kopieerwerk en scanwerk. Zo maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

Houd kosten voor je werk en privékosten uit elkaar

Een van de belangrijkste tips die we je kunnen geven als je zelf je boekhouding wilt gaan doen, is om de kosten en baten van je werk gescheiden te houden van je privéuitgaven. De beste manie om dit te doen is door een zakelijke rekening te open waar je alle transacties voor werkzaken op doet.

Zo raak je tijdens het administreren van je bedrijfsrekeningen niet in de war met privéuitgaven.

Gebruik de factuurdatum voor je administratie

Ondernemers moeten btw-aangifte doen en inkomstenbelasting opgeven. Dit moet je doen door altijd gebruik te maken van de factuurdatum. Krijg je bijvoorbeeld een rekening die op 27 maart is gedateerd, maar betaal je deze pas op 2 april?

Bij de boekhoudkundige opgave hoort de factuur dan bij het eerste kwartaal en niet bij het tweede kwartaal.

Zorg voor een snelle verwerking van bonnen en facturen

Het is aan te raden om facturen en bonnen snel te betalen en te verwerken, wil je een goed overzicht houden over je financiële administratie. Belastingtechnisch is het zelfs verplicht om je rekeningen te versturen op uiterlijk de 15e van de maand nadat je een product hebt verkocht of iemand een dienst geleverd hebt.

Deze snelle manier van werken zorgt niet alleen voor een goed financieel overzicht, maar is ook gunstig voor de cashflow van je bedrijf. Door sneller te betalen en te verrekenen, is jouw kasinhoud altijd actueel en kun je ook eerder gaan investeren, of juist besluiten om even de hand op de knip te houden qua investeringen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>