Zelf je auto onderhouden

De APK kan flink in de papieren lopen. Vooral als je een oudere auto hebt kan de keuring hoog uitvallen. Veel van de kleine reparaties kun je zelf al uitvoeren voordat je jouw auto wegbrengt. Diverse verschillende auto-onderdelen zijn namelijk eenvoudig zelf te vervangen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat je kunt besparen.

Autolampen vervangen

Bij de garage betaal je niet alleen voor de onderdelen maar ook voor de tijd van de monteurs. Hierdoor kan iets simpels als de koplampen of achterlichten vervangen al duur uitvallen. Je kunt zowel koplampen, achterlichten als richtingaanwijzer-lampjes gemakkelijk zelf vervangen. Kijk online wat de geschikte lampjes zijn voor het merk van jouw auto en bestel deze vervolgens direct. Vaak wordt jouw bestelling de volgende dag al bezorgd waardoor je snel aan de slag kunt. In het instructieboek van je auto vind je hoe je de oude lampen los haalt en vervolgens de nieuwe monteert. Wat ook handig is, is om online een instructievideo te bekijken. Deze hou je er gewoon naast terwijl je jouw lampen vervangt.

Vloeistoffen bijvullen

Nog meer geld bespaar je door zelf de belangrijke vloeistoffen aan te vullen. Zo kun je ruitenwisservloeistof en koelvloeistof gemakkelijk zelf aanvullen. Check ook het oliepeil en vul dit indien nodig aan. Tijdens de APK-beurt wordt je auto op verschillende punten gecheckt. De belangrijke vloeistoffen worden hierbij standaard op het juiste peil gebracht. Doordat er ook met tijd wordt gerekend, moet je flink betalen als jouw oliepeil, koelvloeistof of zelfs ruitenwisservloeistof te laag staan. Daarnaast kun je er zelf voor kiezen om vloeistoffen van een B-merk te gebruiken, zodat je ook nog eens bespaart op de kosten van de vloeistoffen zelf. Als je niet weet hoe je de vloeistoffen peilt of hoe je deze bijvult, kun je ook dit gemakkelijk terugvinden op bijvoorbeeld YouTube.

Bougies vervangen

Loopt je motor niet meer goed en stottert deze vaak? Geen reden tot paniek, vaak zijn de bougies de oorzaak. Bougies zijn een typisch slijtageonderdeel van de motor en veroorzaken deze symptomen als ze aan het eind van hun levensduur zijn. Het valt aan te raden om de bougies om de drie jaar te vervangen. Soms is het ook al voldoende om de bougies gewoon schoon te maken. Je moet wel de juiste bougies aanschaffen die geschikt zijn voor jouw auto. Materialen, de lengte, breedte en de stijgingshoek van de schroefdraad zijn allemaal van belang. Vaak vind je in de autohandleiding een lijst van aanbevolen bougies. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd nog aan Google Home vragen waar de dichtstbijzijnde garage is. 

Je kunt niet alleen geld besparen op het onderhoud van je auto maar ook op de autoverzekering. Een oudere auto verzeker je het best met een WA-verzekering. De WA verzekering is de minimale autoverzekering die je moet afsluiten.