Voor jezelf wiet kweken? Zo pak je het aan

Wil je thuis wiet gaan kweken voor eigen gebruik? Dat kan, zeker als je niet bepaald groene vingers hebt, nog best een lastige opgave zijn. Hoe zorg je ervoor dat die zaadjes gaan groeien, en er goede planten tevoorschijn komen? En hoe verzorg je deze als het dan zover is? Zijn er misschien nog meer dingen waar je op moet letten?

Weet wat je koopt

Voor je begint met kweken, heb je zaden nodig. Daar neem je al direct een belangrijke beslissing. Want welke zaadjes ga je gebruiken, en waar koop je deze? Het best kun je terecht bij een smart shop. Daar hebben ze tenslotte verstand van zaken, en verkopen ze de wietzaden waar jij ook daadwerkelijk iets aan hebt. De wietzaadjes van Zamnesia bijvoorbeeld, zijn onderverdeeld in duidelijke groepen en ze zijn er zowel voor beginners als gevorderden.

Wanneer je de zaden voor het eerst bekijkt, kunnen de termen die erop staan je wellicht wat doen duizelen. Niet alleen de naam van het zaad staat erop beschreven, vooral belangrijk voor de kenners, maar je ziet er ook andere termen op voorbijkomen. Feminized, bijvoorbeeld. Wat betekent dit?

Feminized wietzaadjes brengen uitsluitend vrouwelijke wietplanten voort. Dat is precies waar de meeste mensen naar op zoek zijn, waarmee deze zaadjes direct ook de meest populaire zijn. Ook het woord ‘autoflowering’ kun je tegenkomen. Deze zijn bij uitstek geschikt voor beginners, omdat ze na een bepaalde periode automatisch gaan bloeien. De plantjes blijven klein, zijn makkelijk te verzorgen en al na een maand of twee klaar om te oogsten.

Van zaadje naar plant

Heb je eenmaal de zaadjes uitgekozen die goed bij jou passen, dan wil je ze natuurlijk uit laten groeien tot planten. Het belangrijkste dat je daarvoor nodig hebt is geduld. Dit kost nu eenmaal tijd. Om de kans op groei te bevorderen, kun je de zaadjes het best laten kiemen voor je ze in de aarde stopt.

Zorg, zodra de zaadjes in hele kleine plantjes zijn veranderd (dit zal binnen een dag of drie zijn) voor genoeg ruimte om te groeien. Plant de kiemplantjes in potjes en zorg, bij voorkeur met behulp van kweeklampen, voor genoeg licht. Licht bevordert de groei van de planten, planten die in het donker staan zullen niet veel worden. Wil je je wietplantjes buiten kweken, dan kun je dit dus het beste in de zomer doen, wanneer de zon de groei kan bevorderen. De periode van kiemplant tot volwaardige plant duurt wel een tijdje: een maand of twee bij autoflowering zaden, en nog wat langer bij andere varianten. Geduld is dus wel een vereiste!