Posted in  Finance  on  januari 26, 2022 by  San0 comments

Zo aan het begin van het jaar zitten alle feestdagen er weer op en lijkt er weer meer ritme te komen in je leven. December is vaak een dure maand en in januari durf je pas weer op je bankrekening te kijken. Het leven is op het moment al duur genoeg. De prijzen in de supermarkt, horeca en winkels worden hoger. Om maar niet te spreken over de huizenprijzen, energieprijzen en prijzen aan de pomp. Het is dus nooit verkeerd om eens in je financiën te duiken en uit te zoeken waar je kunt besparen en hoe je slim met je geld kunt omgaan. Het kan al gaan om kleine besparingen, maar ook juist investeringen die zich later terugbetalen.

Autorijden was nog nooit zo duur

De prijzen bij het tankstation gaan door het dak. Auto rijden is op het moment dus prijzig. Je kunt wat besparen door te letten op je bandenspanning, tijdig te schakelen en met stabiele snelheid te rijden. Het kan bovendien lonen om van tevoren de benzine prijzen te checken. Dit kun je op een website doen, maar je hebt er ook speciale apps voor. De prijzen per tankstation kunnen behoorlijk uiteen liggen. Door het op een app te checken, kun je zien welk tankstation in de buurt de laagste prijs heeft en of het de moeite waard is om een stukje om te rijden. 

Kijk kritisch naar je verzekeringen

Ook al word je elk jaar weer om je oren gesmeten met het advies om eventueel van verzekering te wisselen om geld te besparen, nog steeds doen heel veel mensen dit niet. Terwijl het echt kan lonen om je verzekering eens goed onder de loep te nemen. Heb je een aanvullende verzekering? Grote kans dat je er al jaren geen gebruik van maakt. Bovendien worden er nog maar weinig zaken echt goed aanvullende verzekerd en ben je onder de streep alsnog goedkoper uit zonder aanvullend pakket. 

Maak een boodschappenlijst

Het is niet heel sexy, maar wil je geld besparen dan is het maken van een boodschappenlijst echt een goede optie. En dan het liefst een lijst voor boodschappen voor de hele week. Door van tevoren na te denken over wat je gedurende een week gaat eten doe je veel gerichter boodschappen en ben je minder snel geneigd om impulsaankopen te doen. Dat zijn vaak ook niet de meest gezonde opties. Dingen als chips, nootjes en anders vettige snacks doe je vaak nog snel even in je kar. Door een lijst te maken ben je ineens veel bewuster van je boodschappen, waardoor je niet alleen geld bespaart, maar vaak ook gezondere keuzes maakt. 

Onderhoud je woning tijdig

Wie zelf een huis bezit krijgt vroeg of laat te maken met onderhoud aan de woning. Juist door het elk jaar goed bij te houden voorkom je problemen, waardoor je uiteindelijk meer geld kwijt bent. Zo kun je schilderwerk beter laten doen terwijl het er nog redelijk goed uitziet, dan op het moment dat het hout al verrot is. Op de lange termijn gaat dat je veel meer geld kosten namelijk. 

Het zit vaak in de kleine dingen

Soms betaal je maandelijks een bedrag voor zaken die je helemaal niet gebruikt of nodig hebt. Het wordt automatisch van je rekening geschreven zonder dat je er echt daadwerkelijk over nadenkt. Denk bijvoorbeeld eens aan internet en televisie. Zonder internet kunnen we tegenwoordig niet meer. Je hebt een smartphone die je dagelijks gebruikt, een Netflix en/of Videoland abonnement en voor je werk zit je waarschijnlijk ook dagelijks achter de laptop. Vergelijk eens of je goedkoper uit bent bij een andere partij. Ga ook na of je het televisie abonnement nog wel nodig hebt. De meeste programma’s kijk je gewoon terug of misschien kijk je wel helemaal geen televisie meer en kun je ook prima uit de voeten met alleen internet. 

Denk aan de lange termijn

Een optie waarbij je eerst een wat grotere investering moet doen is verduurzamen. Je energierekening wordt flink duurder en bovendien is het ook goed om na te denken over hoe je een stap kunt zetten richting een duurzamere maatschappij. Daarin kun je zelf een steentje bijdragen door te kiezen voor zonnepanelen en isolatie. Om voor deze optie te gaan, moet je uiteraard wel zelf al iets aan kapitaal hebben opgebouwd. Je moet immers eerst een investering doen in bijvoorbeeld zonnepanelen voordat je er op de lange termijn iets op terugverdient. Dit is dus niet zomaar voor iedereen weggelegd. Uiteindelijk gaat het je op de lange termijn wel lukken om daarmee geld te besparen en ook nog eens bij te dragen aan een duurzame wereld. Voordat je kiest voor het verduurzamen van je woning, bekijk altijd eerst de mogelijkheden voor eventuele subsidies en of je daarvoor in aanmerking komt. . 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>