Zijn er grotere flesjes e-liquid te koop?

Posted in  Lifestyle  on  januari 22, 2025 by  San0 comments

In Nederland mogen sinds juli 2019 alle flesjes e-liquid niet groter zijn dan 10ml. Ook als het gaat om vloeistoffen zonder nicotine, zoals bijvoorbeeld basisvloeistoffen, Shake & Vape of aroma’s. Dit is zo in de tabakswet, ook wel TPD genoemd, vastgelegd waar de elektronische sigaret ook onder valt, ook al bevat het eigenlijk geen tabak.

Tot aan 2019 was deze regel alleen nog geldig voor flesjes met daarin nicotine, maar inmiddels geldt het dus voor álle vloeistoffen voor de e-sigaret helaas.

Welke regels zijn er nog meer voor e-liquids?

Ik zal niet heel erg in de details treden, maar de verpakking (zowel het flesje als het eventuele doosje) van een e-liquid moet ook aan heel veel regels en richtlijnen voldoen. Als bijvoorbeeld de nicotine-waarschuwing erop net iets te groot is als is voorgeschreven in de wet van etikettering, is het product al afgekeurd en bij wet verboden. 

Ook moeten e-liquids getest zijn en bij de overheid (minimaal) 6 maanden geregistreerd staan. Is dat niet zo? Dan mogen de betreffende e-liquids in Nederland gewoonweg niet verkocht worden en zijn ze ook bij wet verboden.

Wat is nog meer verboden?


Product beoordelingen op websites van winkels die e-liquids aanbieden zijn ook verboden. Jij en ik mogen in zo’n webwinkel dus niet aangeven dat een bepaalde e-liquid lekker is. Dat valt onder promotie van de e-sigaret en e-liquid vanuit de webwinkel (ook al hebben zij die tekst niet geschreven).

En onder die promotie valt dus ook korting. Korting in alle vormen (dus iets gratis weggeven valt daar ook onder) is ook bij wet verboden. Een winkel kan en mag jou en mij daarom geen korting geven helaas.

Aanbod van e-liquids


Gelukkig zijn er ondanks deze regels heel veel e-liquids verkrijgbaar binnen Nederland die aan al deze regels voldoen. Het fijne daarvan is dat je dus zeker weet dat je kwaliteitsproducten koopt. Ze zijn immers getest, voldoen aan hele strenge regels en staan geregistreerd bij de overheid. De kans dat je ‘rommel’ koopt is daarom zo aanzienlijk klein.

Enerzijds is het daarom goed dat deze regels er zijn. In Amerika zijn deze regels er bijvoorbeeld niet, waardoor er een hele tijd geleden veel mensen ziek zijn geworden van bepaalde e-liquids, die (bleek achteraf) een giftige stof bevatte. Dit kan in Nederland dus niet voorkomen gelukkig. Zeker als je bij de wat meer bekende webwinkels je producten aanschaft.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>