Zo haal je meer uit je werkdag

Soms lijkt het wel een race. Hoe harder je werkt, hoe harder je collega’s ook aan de slag gaan. Alles om elkaar maar af te troeven. Om over zelfstandig ondernemen nog maar te zwijgen. Dan lijkt het helemaal wel alsof het leven uit niets anders bestaat dan uit werkuren. Toch hoeft dit allemaal helemaal niet het geval te zijn. Wie een beetje scherp oplet, kan veel meer uit een gemiddelde werkdag halen. Waardoor je dus ook wat beter je vrijetijd kunt inplannen. Dat doe je op de volgende manier dus het best.

Gericht aan de slag gaan
De belangrijkste tip om meer uit je werkdag te halen heeft te maken met focus. Richt je op een specifiek onderwerp als je aan de slag gaat. Het is natuurlijk geen geheim dat afleiding voortdurend op de loer ligt. Of het nu op je telefoon, je laptop of in de wereld om je heen is, maakt natuurlijk geen verschil in dat opzicht. Het is dus vooral ook belangrijk om te zorgen dat je de afleidingen zo veel als mogelijk kunt afschermen. Hoe meer je je richt op de taak, hoe productiever je ook echt bent.

Leg jezelf deadlines op
Natuurlijk is het over het algemeen zo dat alle taken met een deadline gepaard gaan. Vaak is dit een deadline van de opdrachtgever. Die kan echter nog best ver in de toekomst liggen. Dit komt je productiviteit natuurlijk niet ten goede. Veel beter is het om er niet meer tijd aan te besteden dan nodig is. Dat doe je door jezelf deadlines op te leggen. Zo kan je namelijk zorgen dat je meer begrip krijgt voor wat tijd voor jou eigenlijk betekent. Je zal merken dat je meer en meer op deze wijze ernaar gaat kijken.

Werken aan een doel
De tip die je vast al vaker hebt gehoord, blijft ook in dit kader relevant. Het is zaak om doelen te stellen. Door te werken aan een doel heb je een stip aan de horizon die je steeds groter wilt maken. Dit houd je gemotiveerd om door te zetten. Wel is het belangrijk om ook een route uit te zetten van tussendoelen. Wanneer het grote doel namelijk nog ver weg is, dan kan dat juist ook je motivatie schaden omdat je niet direct resultaat ziet. Dat los je op met de kleinere doelen op de route.