Zo leer jij het best voor je auto theorie examen!

Je auto theorie examen is een belangrijk examen. Misschien nog wel belangrijker dan het uiteindelijke rijexamen, omdat je zonder een behaald theorie examen geen rijexamen mag gaan doen. Het is dus van belang dat je op tijd de toets haalt om vervolgens alleen nog op het leren rijden hoeft te focussen.

Voor je auto theorie examen oefenen en leren is een vereist, maar hoe doe je dat nou het beste? Hier zetten we een paar tips voor je op een rijtje. Alvast heel veel succes!

Theorie leren

De stof van het theorie examen leer je alleen maar door er veel mee bezig te zijn en er veel mee te oefenen. Dit kun je op meerdere manieren doen; online of via een boek.

Theorie leren online

Via online software de theorie leren voor je examen is de beste manier. De online oefenstof is altijd up to date en heeft vaak duidelijkere verdeling van de verschillende onderdelen. Daarnaast leer je hier 3 keer sneller uit dan in een boek. Daarnaast is zo een ouderwets theorieboek best wel sai, toch?

Theorie leren via een boek

Wil je toch per se leren via een boek? Je zal vast nog wel thuis een boek hebben waar alle theorie in staat. Lees dit eens een keer door en maak samenvattingen, je zal zien dat je al veel kent, omdat je bijvoorbeeld ook fietst door het verkeer en op de basisschool een verkeers- of fietsexamen hebt afgelegd.

Door de tekst uit het boek samen te vatten ben je intensiever met de stof bezig. En wanneer je de samenvatting schrijft in plaats van typt, zal de stof ook veel beter blijven hangen. Bovendien weet je dan direct wat je al wel begrijpt en wat je nog moeilijk vindt. Dit kun je terugkoppelen naar je rijinstructeur. Die kan het je misschien duidelijker uitleggen of zelfs laten zien.

navigatie rijexamen
Het is goed om te weten dat je bij je praktijkexamen met navigatie moet kunnen rijden

Examens oefenen

Ben je benieuwd naar hoe het theorie examen eruit ziet? Dan kun je ook online een gratis autotheorie proefexamen maken. Hierdoor kun je alvast wennen aan het type vraag en de tijdsdruk. Maak genoeg proefexamens tot je helemaal zeker van je zaak bent. Een theorie examen heeft verschillende soorten vragen en je hebt maar kort de tijd, dat heb je in de auto immers ook. Zo kom je beslagen ten ijs en weet je wat je wachten staat.

Het voordeel van leren op deze manier is dat je al gauw ontdekt op welke onderdelen je de meeste fouten maakt. Zo kan je daar nog even extra op oefenen.

Overige tips

Ben je na bovenstaande tips nog steeds niet geslaagd? Overweeg dan eens de volgende tips;

  1. Maak het visueel

Vraag aan je rijinstructeur of deze tijdens de lessen wat theorievragen aan je zou willen stellen. Denk hierbij aan de betekenis van borden of tekens, maar ook situaties die je bent tegengekomen.

Zo leer je de theorie direct in de praktijk toe te passen. hierdoor maak je de stof visueel en dat kan vaak helpen om de stof goed te begrijpen. Bovendien heb je een situatie dan zelf ervaren en die ervaring kun je weer meenemen naar het theorie examen.

2. Bekijk video’s

Op bijvoorbeeld YouTube zijn er genoeg video’s te vinden waarbij de stof nog een wordt verteld. De een legt het gewoon uit waar de ander het met duidelijke voorbeelden visueel maakt. Bepaal voor jezelf of je zo’n video fijn vindt om naar te kijken.

Het voordeel hiervan is wel dat je de video kunt pauzeren wanneer je wil, zodat je aantekeningen kunt maken. Bovendien kun je de video, of een stuk ervan, zo vaak terugkijken als nodig is.

3. Theorieles

Op sommige rijscholen wordt er ook echt theorieles gegeven. Hier zit je dan in een ruimte met een kleine groep mensen die ook allemaal voor hun auto theorie aan het leren zijn. De leraar, een rijinstructeur, legt iedere week een nieuw stuk theorie uit. Hierna ga je direct met de stof aan de slag.

Je krijgt meteen feedback op je werk en kunt direct vragen stellen als je die hebt. Je wordt helemaal door de stof begeleid en vragen worden meteen beantwoord door een professional op dat gebied.